Aanstaande maandag is het Westfries Ondernemersgala en er zal gespeeched worden. Zo’n tafelspeech bij een gala avond is een geweldige kans om jezelf te laten zien en je waardering uit te spreken voor de organisatie, de gasten en de gelegenheid. Hier zijn enkele tips om een ​​goede tafelspeech te geven:

  1. Bereid je voor: Maak een outline van de belangrijkste punten die je wilt bespreken en oefen je speech. Houd het kort en krachtig en zorg ervoor dat je de tijdslimiet respecteert die je hebt gekregen. Verdiep je in je toehoorders: wie zijn het? Waarom zijn ze hier? Vermijd de focus op de ‘usual suspects’; de namen die altijd genoemd worden en zorg dat ook de gasten die voor het eerst aansluiten zich betrokken voelen.
  2. Wees enthousiast: Toon je enthousiasme en passie voor de gelegenheid en de organisatie. Laat zien dat je echt dankbaar bent voor de uitnodiging en dat je de kans waardeert om te spreken. Tap in op jouw eigen enthousiasme, waarom je doet wat je doet en waar dat hun leven raakt.
  3. Richt je op het publiek: Probeer je speech aan te passen aan je publiek. Dit betekent dat je de toon, stijl en inhoud van je speech moet aanpassen aan de mensen die erbij zijn. Dit kan betekenen dat je meer humor of meer ernst moet gebruiken, afhankelijk van het soort publiek dat aanwezig is.
  4. Blijf bij het onderwerp: Houd je speech relevant voor de gelegenheid en de organisatie. Vermijd het bespreken van onderwerpen die niet passen bij de gelegenheid of die niet relevant zijn voor de organisatie.
  5. Bedank de organisatie: Bedank de organisatie voor de gelegenheid om te spreken en de gasten voor hun aanwezigheid. Dit is een kans om je waardering te tonen en je dankbaarheid uit te spreken voor de inspanningen van de organisatie. Maar… hou dit zo kort mogelijk: dit is namelijk wat iedereen verwacht wat je zult doen dus dit is niet het boeiendste deel van je verhaal als je niet genoemd wordt.
  6. Wees jezelf: Blijf authentiek en wees jezelf tijdens je speech. Je publiek zal het waarderen als je oprecht bent en jezelf blijft, in plaats van een rol te spelen. Bereid grappen niet voor maar gebruik prettige zelfspot. Wees ‘live’; kijk wat er vooraf gebeurd is en neem dit eventueel mee in je verhaal.
  7. Sluit af met impact: Zorg ervoor dat je je speech afsluit met een sterke boodschap of een pakkende zin. Dit zal je speech memorabel maken en ervoor zorgen dat je publiek nog lang over je woorden zal nadenken.

Met deze tips kun je een goede tafelspeech geven die indruk maakt op je publiek en de gelegenheid tot een succes maakt.