Bel voor een vrijblijvende offerte +31 85 4012600 info@ottowijnen.nl

Vanmorgen las ik een engelstalig blog over het gebruik van een afkijkmonitor en ik heb de vrijheid genomen het te vertalen en wat aan te passen om mijn eigen ervaringen kwijt te kunnen. Maar alle credits gaan naar Will Curran!

De engelse benaming voor een afkijkscherm is DSM (Downstage Monitor) of Confidence Monitor. Zoals je weet, plannen we zelden een evenement waar niet minstens één presentatie bij komt kijken. En een heel belangrijk onderdeel daarvan is ervoor zorgen dat de presentator interactie heeft met het publiek! Maar hoe vaak zien we niet dat een presentator zich wegdraaid van het publiek? Of dat hij zo gefocust is op de slides en deze interactie volledig verwaarloosde? Nou, dit is precies waar een DSM om de hoek komt kijken!

Wat is een DSM?

Vandaag hebben we het over wat in een DSM is; de afkorting van Downstage Monitors. Beter bekend als een “afkijkscherm”. We gaan echter de technische term gebruiken omdat we je een beetje vaktaal willen meegeven, zodat je precies weet wat je moet zeggen als je met een AV-bedrijf praat. De meest gebruikte afkorting is DSM of Downstage Monitors. Confidence monitor is ook goed, maar om eerlijk te zijn is Downstage Monitors de term die iedereen gebruikt. Dus begin het te gebruiken, en we gaan het een DSM noemen. Downstage monitor, wat betekent dat het idee dat het “downstage” is, aan de rand van het podium voor een presentator om een heleboel dingen te kunnen zien. We gaan het vandaag hebben over de verschillende manieren waarop je het DSM kunt gebruiken, maar we gaan het vooral hebben over hoe je het zo goed mogelijk kunt gebruiken, zodat je presentatoren hun best mogelijke presentatie kunnen geven.

LET OP: In het Nederlands is verwarring mogelijk tussen de volgende begrippen:
- Afkijkscherm = DSM = confidence monitor
- Vloermonitor / floor monitor = 'monitor' = geluidsbox = audiospeaker; bedoelt om de eigen stem terug te horen. Vooral gebruikt bij zang en hybrid events. 
Controleer extra of de juiste soort monitor aangevraagd is! 
BTW: in veel gevallen staat er een geluidsmonitor naast een DSM.

DSM: Waarom heb je er een nodig?

Je hebt wel eens een presentatie gezien waarbij de presentator ineens een rare draai maakt, waarbij hij zich omdraait naar de rand en naar het scherm achter hem kijkt. Of het ergste is dat een presentator daar staat en alle slides toont en de hele tijd naar het scherm staart. Het grootste deel van hun rug is gericht naar het publiek en naar de zijkant, en het is gewoon niet boeiend, juist, en echt, echt saai.

We willen presentatoren de mogelijkheid geven om zich met het publiek bezig te houden, om naar binnen te gaan en oogcontact met ze te maken, om naar de rand van het podium te komen, om met iedereen te praten en ze het gevoel te geven dat ze een presentatie geven. Toch? De manier waarop we dat gaan doen is met behulp van een DSM of Downstage Monitor. Hoe kunnen we die gebruiken voor een evenement?

Hoe kun je het gebruiken?


Eigenlijk is een DSM gewoon een tv. Yup. Zo eenvoudig is het. Het is een tv die meestal op een standaard aan de rand van het podium wordt geplaatst. Er bestaan officiele omkistingen maar het kan ook simpelweg met gitaarstandaards, geloof het of niet.

Als je op zoek bent naar een goedkope en gemakkelijke manier om een Downstage Monitor te maken, pak dan een tv en gooi hem op een gitaarstandaard. Boem, je kunt aan de slag en je hebt je Downstage Monitor. De meest voorkomende maten van de monitor is meestal 40 inch. We vinden dat de perfecte balans tussen grootte en niet te obsceen groot zijn. Voor sommige grotere evenementen met grotere podia en misschien als de DSM een beetje verder van het podium is geplaatst, kan je tot 50 inch gaan, misschien 60 inch, maar 40 inch vonden we een mooie middelmaat. Dus pak een tv, zet hem op een gitaarstandaard en plaats hem aan de rand.

Hoe werkt het?

Duplicatie

Nu vraag je je af, wat gaat er op deze Downstage Monitor? Hier zijn alle verschillende manieren waarop je het kunt gebruiken.

  1. Slides
    De eerste en meest voorkomende en gemakkelijkste manier is om gewoon een eenvoudige kopie te tonen van wat er op het presentatiescherm staat. In dit geval heb je je powerpointslide op je laptop en we kopiëren dat gewoon naar de DSM. Op die manier hoeft de presentator niet achterover te leunen en te kijken. Ook voor het geluid is het trouwens erg onhandig zijn als ze hun hoofd schuin houden. Zeker bij gebruik van een lavalier microfoon. Want als de spreker het hoofd draait, hoort het publiek de stem een stuk zachter. Terwijl als de spreker naar voren praat, het geweldig klinkt.
  2. Prompter
    De andere veelgebruikte manier is om een prompter op het Downstage Monitor scherm te zetten. Er zijn betere manieren om de prompter te gebruiken, maar het is heel gebruikelijk om de prompter daar neer te zetten. Misschien denk je nu zelf, wat is een prompter? Dit is een afkorting van teleprompter. We noemen het in Nederland ook wel een ‘Autocue”. Als je wel eens naar een nieuwszender hebt gekeken, dan hebben ze een script dat over het scherm rolt. Of wanneer een politicus een toespraak houdt, kan het zijn dat het script over het scherm rolt. Daarbij is dan een autocue-operator noodzakelijk: iemand die de tekst in precies het goede tempo voorbij laat scrollen en even stopt als de spreker stopt.
    Een veelgebruikte manier om dit te doen is om twee aparte schermen te gebruiken, waarbij je een tweede 40 inch monitor naast de andere 40 inch monitor plaatst. De ene is de autocue en de andere de duplicatie van de dia’s. Er zijn echter ook mogelijkheden om ze op hetzelfde scherm te zetten. Daar heb je dan een geavanceerde videoswitcher voor nodig.
  3. Timer
    De andere zinvolle manier waarop je een Downstage Monitor kunt gebruiken, is door er een timer op te tonen. In Nederland geldt de Countdown Timer van de firma IrisDown (te vinden op https://www.irisdown.co.uk/countdowntimer.html) als standaard timer, maar er zijn ook programma’s waarmee je de timer rechtsonder op de slides kunt tonen. Groot voordeel van IrisDown is dat je daarmee ook korte tekstboodschappen kunt laten zien zoals “Denk aan de Q&A!”. Maar de belangrijkste eigenschap van de timer van IrisDown is dat je terwijl de timer loopt, eenvoudig minuten kunt toevoegen of inkorten.
    Goede presentatoren hebben vaak minder behoefte aan een timer; ze kennen het tempo van hun presentaties, kunnen vertragen of versneller en zullen meestal op tijd klaar zijn. Soms willen onervaren presentatoren echter graag een timer, zodat ze weten wanneer ze moeten afronden, wanneer ze moeten opschieten. Welke timer je ook gebruikt; het geeft de presentator meer informatie om een betere prestatie te leveren en de dagvoorzitter kan subtieler met de spreker communiceren.

Hack

Wat is beter dan één DSM? Twee DSM’s! Dus wat je ook kunt doen, is op elke hoek van het podium een DSM plaatsen. Als je beperkt budget hebt en je kunt je er maar één veroorloven, zet er dan één midden op het podium, precies tegen de rand. Want presentatoren lopen graag naar de rand van het podium. Ze willen rondlopen, over het hele podium. Geef ze die mogelijkheid door op elke hoek een DSM te plaatsen, zodat ze er op een natuurlijke manier naar kunnen kijken met hun linkeronderhoek of rechteronderhoek en de DSM aan de rand van het podium kunnen zien. Echt heel nuttig.

Catwalks en ronde podia

Met een podium in het midden of als je een catwalk hebt, zorg er dan voor dat je onderweg ook genoeg DSM’s hebt. Voorbeeld: een event met een lange ‘landingsbaan’. Er stonden telkens twee monitoren naast elkaar: één DSM voor autocue en één voor de slides. Er stonden uiteindelijk 5×2 DSM’s zodat de sprekers waar ze ook liepen zicht had op de schermen. Overweeg dus om een monitor aan elke rand van het podium te plaatsen.

Presentatorweergave op de DSM

De presentatorweergave toont behalve de huidige slide, ook de aankomende slide + de presentatornotities. Ook de komende animaties en een timer is mogelijk. Onontbeerlijk voor professionele sprekers. Als je de presentatorweergave in de DSM wilt, heb je meestal twee laptops nodig om dat te kunnen doen. De reden hiervoor is dat je er één nodig hebt die de hoofdpresentatie toont en naar het scherm stuurt. Je hebt echter een andere laptop nodig die alleen de presentatorweergave laadt en die naar de Downstage Monitor duwt. Iets om in gedachten te houden als je het doet.
Als u een presentatorweergave wilt voor een van uw presentatoren, laat dit dan weten aan uw AV-bedrijf zodat zij de juiste apparatuur kunnen toevoegen om het op de juiste manier te doen.

Conclusie

DSM’s zijn onmisbaar voor goede interactie tijdens presentaties. De spreker kan eenvoudig binnen de tijd blijven, berichten kunnen worden doorgegeven en zelfs de spreektekst kan worden getoond. Vraag er om bij elke presentatie-setting. En – als het budget het toelaat – zet er zoveel mogelijk neer; het komt je publiek ten goede!

Hoe gebruiken jullie DSM’s op jullie evenement? Heb je gekke verhalen over hoe iemand de DSM misschien niet goed gebruikte en hoe ze uiteindelijk toch succesvol waren? Ik hoor het graag. Laat hieronder een reactie achter en laat me ook jouw gekke verhalen over DSM’s weten.

Blog auteur: Will Curran
Bron: https://helloendless.com/dsm/