Gastblog over de kracht van humor

door .

Math Teeuwen over de kracht van humorEén van de meest onderschatte krachtbronnen is de kracht van humor. Jaren geleden zei de Zwitserse filosofe Margarete Friebe: “Humor ist dass Lächeln der Engel”. De Duitse historicus Joachim Fest beschrijft in zijn boek “Ik Niet” hoe zijn vader al begin jaren ’30 waarschuwde voor de opkomende nazi’s: “Pas op voor de nazi’s, ze hebben geen gevoel voor humor en dat zijn vaak gevaarlijke mensen”.

Victor Frankl beschrijft in zijn geweldig boek “De zin van het bestaan” hoe zelfs in Auschwitz humor een krachtig wapen was in de strijd tegen zelfbehoud. In de Nederlandse politiek is humor ver te zoeken. Staatsecretaris Dijkhoff is in deze een prettige uitzondering. Na een opmerking van Emiel Roemer dat hij bewust extra asielzoekers naar Oranjestad stuurde zei hij: “Pas indien de moord op Kennedy is verjaard zal ik deze bekennen”.

Een van de krachtigste leiders ooit was Winston Churchill dankzij wie wij nu geen Duits spreken. Tijdens een verhitte discussie in het Engelse parlement werd hij fel aangevallen door een vrouwelijke parlementariër die schreeuwde: “Meneer Churchill, indien ik met u getrouwd was zou ik vergif in uw thee doen.” De spanning was te snijden toen Churchill na een ijzige stilte met zijn zware basstem antwoordde: “Mevrouw, indien ik met u getrouwd was zou ik de thee met plezier opdrinken.” Een lachorkaan barstte los in het parlement. De kracht van humor haalt spanning weg, relativeert en stelt je in staat afstand te nemen van je problemen. Veel succes met humor vandaag.

5 november 2015.

Math is de initiator van de Teeuwengroep die sinds zomer 2015 voor mij de boekingen van de fakespeech verzorgd.