Nadat in 2006 de waarderingscijfers voor de openingsact van de profielkeuzedagen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen flink teruggelopen waren, werd ik in 2007 gevraagd een alternatieve opening te verzorgen. Vanuit mijn ervaring met de fakespeech en de congresquiz ontstond een succesvolle combinatie.

Ferry Koel

Strak in pak en met een norse blik opende ik de openingsact in de rol van Voorzitter van het College van Bestuur. Ik werd boos vanwege de onrust in de zaal en ontplofte! In die boosheid startte een jingle en kleedde ik me razendsnel om tot vrolijke showmaster “Ferry Koel”. Met veel vlotte humor loodste ik ze vervolgens door de basisinformatie over profielen heen, waarna een video-quiz de kennis checkte.

“Ik werd zó boos!”

Deze nieuwe aanpak voor de openingsact resulteerde direct in hoge waarderingscijfers van zowel leerlingen als decanen. In de tussenliggende jaren hebben we één keer een andere vorm als openingsact  geprobeerd, maar daarmee daalde de beoordeling direct. Nu is het ieder jaar weer een enorme kick als er een decaan na afloop op mij afstapt met complimenten: “ik werd zó boos in het begin, ik wilde bijna opstaan om er wat van te zeggen, maar het was gewéldig!”. 

Referentie openingsact

Dit jaar heb ik één van mijn contactpersonen gevraagd een referentie over deze openingsact op LinkedIn te zetten. Van onderstaande tekst werd ik erg blij:

“Otto verzorgt voor onze hogeschool (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) al 8 jaar een fantastisch programma voor jaarlijks zo’n 5000 havo-3 leerlingen uit de brede regio Arnhem/Nijmegen. In een wervelend programma van drie kwartier weet hij een collegezaalvolle groep 15 jarige havo-leerlingen op het ‘verkeerde been’ te zetten en vervolgens ongekend knap te vermaken en te boeien rondom een thema waar je dat niet 123 bij deze leeftijdsgroep zou verwachten: profielkeuze. Hoge waarderingscijfers door de leerlingen en hun schoolbegeleiders en vooral het bulderende applaus laten zien dat de kwaliteit van dit programma heel hoog is.”

Steef Woldinga, Programmacoördinator Aansluitmangement HAN University of Applied Sciences

Openingact referentie Hogeschool van Arnhem en Nijmegen