In mei start de School voor Presentatiecoaching wederom met de opleiding tot professioneel presentatiecoach. In 2011 volgde ik deze opleiding dus ik kan ‘m op basis van persoonlijke ervaring van harte aanbevelen. Als je presentatiecoach wilt worden, dan is dit je kans. Ga naar de website van de School voor Presentatiecoaching voor alle info. 

De vraag naar professionele presentatiecoaching neemt toe! Er is steeds meer behoefte aan persoonsgerichte begeleiding bij presenteren als alternatief voor een algemene groepstraining. In de voor Europa unieke School voor Presentatiecoaching, ontwikkelt u onder professionele begeleiding uw coachingsvaardigheden gericht op persoonlijk coachen bij presenteren. Op praktische wijze krijgt u inzicht in de mogelijkheden en instrumenten om uw coachee of collega in relatief korte tijd zelfverzekerd, boeiend en ontspannen te laten presenteren.

Voor wie
Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor mensen met coachambitie die hun aanbod willen uitbreiden met deze specialisatie. U kunt daarbij denken aan coaches, trainers, en docenten maar ook leidinggevenden, hr-medewerkers, communicatie-adviseurs en salesmanagers passen in dit profiel. Particulieren die voldoen aan de toelatingscriteria zijn natuurlijk ook welkom om zich te laten opleiden tot presentatiecoach. Het vereiste niveau is HBO werk- en denkniveau.

Resultaat
De kennis en methodiek kunt u direct toepassen in het coachen van sprekers; als zelfstandige of binnen uw organisatie. U leert om vanuit werkelijk contact uw coachee bij te staan bij zijn presentatie-uitdaging. Door de opleiding beschikt u over de benodigde tools, inzichten en ervaring om uw coachee ontspannen en professioneel te leren presenteren.

Aanpak
In deze praktijkgerichte opleiding staat ‘doen’ centraal. De theorie en inzichten die u ‘s ochtends opdoet, worden in de middag geoefend en geïntegreerd. De beproefde ‘10-stappenmethode voor presentatiecoaches’ vormt de basis van de opleiding. Opdrachten en rollenspelen worden op individueel niveau zorgvuldig geanalyseerd. De deelnemers worden gestimuleerd elkaar regelmatig feedback te geven. Het interactieve karakter en het werken in kleine groepjes maakt deze opleiding persoonlijk, uitdagend en inspirerend. Als deelnemer wordt u gevraagd om, tussen de bijeenkomsten door, het geleerde in praktijk te brengen. De ervaringen hierbij worden besproken in de 3 online groepsbijeenkomsten. Tijdens de opleidingsdagen vervult u zowel de rol van coach als van gecoachte: kortom, u coacht elkaar! Video zal worden gebruikt om terug te kunnen kijken naar geoefende coachingsituaties. De focus zal steeds liggen op het coachen van de presentator maar door de praktijkoefeningen werkt u ook aan uw eigen natuurlijke spreekstijl en presentatievaardigheden. De opgedane kennis, techniek en inzichten die u als coach zal gaan overdragen heeft u daardoor eerst zelf doorleefd.

Certificaat
Indien u de 6 dagen van de opleiding aanwezig bent geweest en de tussentijdse praktijkopdrachten als voldoende zijn beoordeeld, ontvangt u een bewijs van ‘Deelname Opleiding tot Presentatiecoach’. Na de 6daagse opleiding kunt u door deelname aan het Masterclass-programma in het najaar het ‘certificaat Professioneel Presentatiecoach’ behalen. Hiervoor dient u behalve de verplichte Masterclass Supervisie in december nog 3 masterclasses met succes te voltooien. Op het Certificaat Professioneel Presentatiecoach staan 22 PE-punten vermeld die door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) aan de complete opleiding zijn toegekend. Met deze PE-punten kunnen NOBCO coaches hun continue ontwikkeling aantonen in een EIA assessmentprocedure, ter verkrijging van het certificaat van EMCC Foundation, Practitioner, Senior Practitioner of Master Coach. Meer informatie treft u aan op nobco.nl.

Voortgang
De School voor Presentatiecoaching biedt elk jaar een vernieuwd Masterclass-programma aan om uw kennis uit te breiden met specialisaties en uw coachingsvaardigheden up-to-date te houden d.m.v. de nieuwste methodes en technieken.


Programma

 • De Essentie van presentatiecoaching
  – Authenticiteit en geloofwaardigheid
  – Nervositeit; het ontstaan en de bevrijding
  – Kwetsbaarheid als kracht
  – Presentatiecoach 10-stappen methode
 • Presentatiecoaching: techniek en methodes
  – Hoe bevrijd je iemand van spreek- en/of faalangst?
  – Coachen in Van-Zelf-Sprekend Presenteren
  – Oordeelloze feedback- en interventietechnieken
  – Stem, houding en lichaamstaal
 • Inhoud en vormgeving
  – De kernboodschap, opbouw en structuur
  – QandA-methode
  – Tekst moeiteloos laten ‘toe-eigenen’
  – Effectief gebruik van PowerPoint en Prezi
 • Presentatiecoach in de praktijk
  – Wat bied je aan?
  – Hoe begin je?
  – Do’s & Don’ts van een presentatiecoach