Bel voor een vrijblijvende offerte 085 4012600 info@ottowijnen.nl

Vlak voor de vakantie op maandag 24 juli sprak ik in Hilversum met ondernemer Jacqueline Zuidweg die al 23 jaar ondernemers uit de financiële problemen haalt. Zeker sinds het verkrijgen van de titel “Zakenvrouw van het jaar” spreekt ze vaak voor kleine en grote groepen. Hier het transcript van het interview. 

Leuk dat je kijkt naar deze video. Ik zit hier in Hilversum naast Jacqueline Zuidweg. Jacqueline, jij helpt ondernemers. Op wat voor manier?

Ondernemers die financiële problemen hebben die help ik al zo’n 23 jaar. En dat doe ik door schulden te regelen voor ze, afhankelijk van de mogelijkheden van de toekomst. Dat doe ik met mijn kennis, ervaring, mijn teamleden.

Je hebt een heel groot team?

Ja, we werken met zo’n 65 mensen inderdaad.

Je hebt meerdere initiatieven – meerdere bedrijven – en je hebt onlangs schulden.nl gelanceerd. Wat doet dat nou precies?

schulden.nl komt in een veel eerder stadium al tot het bieden van hulp. Dus, dan moet je je voorstellen; normaal krijgen mensen heel laat pas via de gemeente (hulp). Dan hebben ze incassobureaus en deurwaarders en stapels rekeningen. Maar bij schulden.nl dan krijgen we de debiteur ofwel de schuldenaar via de schuldeiser. Dus stel je voor; je hebt een schuld bij de bank en die denkt van “hee, dat gaat niet lekker” en je zegt “ik zou wel willen betalen maar dat kan nu effe niet want ik zit in een echtscheiding of het verlies van een tweede inkomen” dan komt zo iemand bij ons en dan gaan we kijken van wat kun je dus wél regelen voor de schuldeiser.

Dus beter voor de schuldeiser en beter voor de ondernemer die in de problemen zit.

Ja: absoluut.

Met al jouw activiteiten – je bent al 23 jaar actief zeg je – werd je op gegeven moment ook zakenvrouw van het jaar. Wat had dat voor gevolgen?

Ja, enorm veel exposure natuurlijk. Voor jezelf is het een enorme erkenning van hee, je bent goed bezig geweest. Je krijgt een stempel ‘goedgekeurd’ op je voorhoofd gedrukt zeg ik wel. Ja, het is een enorme verdieping van je netwerk, versterking van je eigen netwerk.

Je hebt daardoor ook veel moeten spreken?

Ja, ja.

…mogen spreken liever gezegd…

Mogen spreken, maar dat was ook wel een verrassing want je wordt zó voor de leeuwen gegooid.

Vind je het leuk om te doen?

Ja, heel leuk!

Kun je iets vertellen over één van de keren dat je sprak die echt gedenkwaardig was voor jou?

Ja, dat was meer in een interview-vorm. Toen zaten er iets van 1500 mensen, het was bij de week van de ondernemer. Toen werd ik door Eva Jinek geïnterviewd, ja, dat was wel gaaf. Want op een gegeven moment sprak ik zelf ook de zaal toe. Ondernemers schamen zich over hun financiële problemen. Toen zei ik: jongens het is nu crisis, 25% van jullie heeft financiële problemen. Wie durft? Nou, toen gingen er echt handen de lucht in! Dat was echt heel cool, dat was wel leuk.

Heb je ook blunders begaan?

Oh, jazeker!

Eentje delen, eentje delen!

De grootste blunder was toen ik op een gegeven moment een presentatie hield en toen aan het op het eind toen vroeg iemand, “ja maar mevrouw Zuidhof, wat doet u eigenlijk?” Was ik helemaal vergeten te vertellen. De presentatie ging niet zozeer over mijn werk, maar ja, het is toch wel netjes als je aan het begin even uitlegt wie je bent en wat je doet!

Ok. Is dat ook meteen een tip die je hebt voor mensen die zitten te kijken?

Zorg voor een goeie structuur. (Gelach) Maar in mijn enthousiasme, weet je wel, hup, gelijk van start! Op zich, dit was niet storend maar ik dacht van ja, dit had ik toch wel duidelijker moeten uitleggen.

En is er dan nog een structuur waarvan je zegt, dat is een goeie, dat werkt voor mij?

Ja, een goeie voorbereiding. Dus: wie zit er in de zaal? Wie is je publiek? Dat vind ik heel belangrijk. En wat kan jij ze brengen? Wat denk jij dat ze geïnteresseerd in zijn? En natuurlijk; je stemt dat af met degene die het organiseert. En ik probeer altijd zoveel mogelijk te weten te komen over wie er in de zaal zit en dan probeer ik altijd, ik wil altijd een verbinding te maken. Want anders ben je daar zo eenzaam, sta je daar. En soms denk je wel eens: waarom vragen ze mij? Voor een presentatie. En dat zijn vaak de presentaties waar je het meest tegenop ziet die gaan meestal, die worden meestal het leukst!

Ben jij nog gespannen als je voor een groep staat?

Altijd wel een beetje, ja.

Hoe ga je daarmee om?

Gezonde spanning. Ja ik weet, ik mag op mezelf vertrouwen. Ik weet dat het erbij hoort en ik weet dat ik dat nodig heb om gefocust te zijn. Want ben ik dat niet, dan wordt het ook niks, nee.

Dank je wel. Op zich, wat Jacqueline zegt, die voorbereiding, dat staat ook in het boekje “Help, ik moet spreken”. Een hele handige checklist om alle feiten over jouw publiek en over de setting waarin je gaat spreken te achterhalen. Misschien een leuke tip. Voor nu, Jacqueline, enorm bedankt. Succes met schulden.nl en alle andere initiatieven waarmee jij mensen en vooral ondernemers dus uit de problemen helpt. Dank je wel voor het kijken, vergeet je niet te abonneren op deze videostream. Waar kunnen ze jou vinden trouwens?

Via schulden.nl maar ook gewoon via mijn eigen website jacquelinezuidweg.nl.

Goed; dank je wel voor het kijken en wellicht tot ziens, tot spreeks!