Kjell Lutz is dagvoorzitter en trainer. Met hem verzorgde ik meer dan veertig online trainingen voor Masters In Moderation en vorige week was het weer zover. Dit keer niet vanuit mijn studio maar vanuit zijn kantoor in Maarssen. Uiteraard vroeg ik hem om wat tips voor online sprekers. (Video, 3:05 minuten met ondertiteling)

Voor de liefhebbers hierbij een pdf met handige tips voor MS Teams.

Transcript:

Goedemiddag, welkom in Maarsen. We staan hier in het kantoor van Kjell Lutz en ik heb hier mijn hele handeltje neergezet want we zijn vandaag bezig met een training online modereren en dat doen we uiteraard online. En dan kom je hier bij de prachtige stand-up desk van van Kjell. En hier sta je altijd te vergaderen, te presenteren, online te modereren. Kjell Lutz, dames en heren!

Ja, modereren. Meestal wel.

Meestal wel. We hebben een internationaal gezelschap vandaag. En Kjell, Wat zijn de belangrijkste dingen die je deelt met hen?

Het belangrijkste is online dat je mensen meteen pakt en boeit. Mensen gaan online achterover leunen en niet meer meedoen. Dus als je wil dat ze meedoen, interactie, dan moet je meteen van het begin beginnen. Begin klein, bouw het op. Daar kun je bijvoorbeeld heel goed de chat voor gebruiken. Simpele vraagjes waar mensen met een 0 of 1 op kunnen antwoorden zodat je interactie snel op gang krijgt en bezig gaat. Dus hou mensen betrokken en je ziet dat het level online snel naar beneden gaat. Dus; hou ze erbij, betrek ze.

Want als moderator is dat heel voor de hand liggend, dat je begint met werkvormen en dat soort dingen. Maar als je spreker bent is dat een stuk lastiger.

Nee, dat moet je ook doen. Normaal vraag je ook aan de zaal of steek je je hand op of doe mee. Dat is hier nog belangrijk. Luisteren kost energie, meepraten geeft energie. Dus laat mensen ook meepraten. In plaats van dat je meteen over het onderwerp vertelt, kun je ook eens aan mensen vragen, wat weet je al van het onderwerp? Of waar zit je kennis? Of wat wil je weten? Dan ga je veel leuker, veel enthousiaster met het publiek aan de slag. En zeker online, heel belangrijk.

En qua techniek, stel je voor, ik sta thuis zoals jij hier nu staat. Wat voor een technische aanpassing zou ik nou zeker moeten doen als ik online moet presenteren?

Een paar dingen. Het belangrijkste is gewoon je vaste internet-aansluiting. Als je internet hapert, dat is waardeloos. Twee is goed geluid, zeker voor een spreker. Alle belangrijkste is dat je goed te verstaan bent. Minder beeld is niet fijn, maar acceptabel. Geluid is het allerbelangrijkste. Daar heb je trouwens ook weer die internetverbinding voor nodig. Daarna krijg je dat je de deelnemers goed wil zien en dat soort dingen. Dan moet je voor zorgen dat je een tweede scherm hebt. Dat je zowel alle deelnemers kan zien als je eigen aantekeningen en andere dingen. Yes, een beetje opzet. Dan krijg je dingen als licht en een extra camera. Dat zijn nog dingen die helemaal af te maken en helemaal mooi te maken. Die je eigenlijk sowieso in orde moet hebben. En dan wellicht een green- of in dit geval een bruin screen achter je. Dat is een beetje een mooi afbeeldingen kan projecteren als je aan het werk bent.

En dat het een beetje knap uitziet want je staat wel keurig in je jasje natuurlijk.

Dat geldt niet alleen voor online toch?

Nee dat is waar. Kjell, enorm bedankt. We hebben nog 22 minuten en dan komen de deelnemers weer terug uit hun pauze. Want dat is ook belangrijk online.

Ja ik denk dat je meer en langere pauzes nodig hebt. Het kost gewoon meer energie achter een computer dan in de zaal. Dus geef mensen die tijd. Niet denken; we houden ze er wel bij terwijl de kat, de kinderen en de email roepen. Nee, geef ze die tijd. Als ze dan bij je zijn hebben ze ook meer aandacht voor je.

Nou ja, dan bij deze een hele lange pauze. Tot volgende week donderdag. Dan sta ik in de stadschouwburg in Hoorn. Tot dan!