Bel voor een vrijblijvende offerte 085 4012600 info@ottowijnen.nl

Bovenstaande vraag over spreeekangst komt vaak voor en ik kreeg ‘m laatst per mail. Het antwoord is wellicht voor meer mensen nuttig, vandaar dat ik ‘m hier post:

Hallo Jelle*,

Goeie vraag! Spreekangst kan bij sommige mensen behoorlijk in de weg zitten en het is iets wat bij de meeste mensen al langer speelt. Er is helaas geen trucje waardoor het als sneeuw voor de zon weg is. 

Wat ik veel zie is dat mensen na hun middelbare school niet verder getraind worden in het geven van presentaties. Dus dat betekent dat de meeste professionals hun business-presentaties doen met de tools die ze destijds door een docent aangeleerd zijn:

  • kop-romp-staart, 
  • vertel wat je gaat vertellen,
  • vertel het en vertel wat je verteld hebt, 
  • zet bulletpoints op het scherm en
  • als je het eng vindt; over de hoofden heen kijken. 

Op zich een prima set instructies. Voor een schoolpresentatie. Maar in het werkveld hangt er veel meer van af. En komt het veel meer aan op het maken van verbinding met je toehoorders. Logisch dat mensen spreekangst ontwikkelen: de aangeleerde vaardigheden voldoen niet en de lat ligt steeds hoger. Terwijl iedereen goed in staat is om een ontspannen tweegesprek te voeren.

Ik kan je het volgende bieden: op basis van dat gegeven (dat iedereen prima ontspannen tweegesprekken kan voeren) en uitgaande van de vele goede eigenschappen waar iedereen over beschikt organiseer ik met enige regelmaat presentatietrainingen in groepsverband. Daarbij zul je zien dat iedere deelnemer een zekere spanning ervaart. In de training buigen we die “wortelkanaalbehandeling-spanning” om in “schoolreisje-spanning” (zoals een deelneemster het laatst verwoordde). Dat doen we door deelnemers in een prettige, veilige setting te laten ervaren wat ze eigenlijk al goed doen. We reiken suggesties aan, nodigen uit tot het doen van experimenten en laten deelnemers met video-feedback zelf tot de conclusie komen wat er goed gaat. Het onderwerp spreekangst komt uiteraard aan de orde. De training is opgesplitst in twee donderdagen (edit: eerstvolgende presentatietraining is 7 & 28 september 2017) zodat je in de tussentijd ervaring op kunt doen met de nieuwe methodiek. Of dit genoeg is om je helemaal van alle spreekangst af te helpen kan ik je niet garanderen. Wat ik je wel kan garanderen is dat je twee niveau’s beter zult gaan presenteren. En mocht je vinden dat de training niet aan de gestelde eisen of wensen voldoet, dan hanteren we altijd een 100% tevredenheidsgarantie en krijg je de investering terug.

Het bijzondere is dat we met twee trainers met maximaal 8 deelnemers werken. Daarmee is de aandacht en dynamiek bijzonder hoog. We krijgen steevast als feedback dat de afwisselling tussen de rust van Hans Etman en mijn wat meer energieke houding heel prettig wordt ervaren. Mocht je deelname overwegen: tot 1 augustus geldt de vroegboek-korting nog: dan is de investering niet € 925 maar € 825. Ex btw. De locatie is Le Patapouf, Kolkmanstraat 1-3 in Gouda. Er zijn nog plekken vrij.  Mijn boek “Help! Ik moet spreken” stuur ik je direct na inschrijving toe. 

Presentatietraining van Otto Wijnen Speaker & Coach in Le Patapouf, Gouda

Dit was het bericht wat ik aan ‘Jelle’ stuurde. Wat voor deze zogenaamde Jelle geldt, geldt uiteraard ook voor jou: maak gebruik van deze mogelijkheid om jouw presentatievaardigheden weer een niveau hoger te krijgen. De presentatiecursus is geschikt voor beginners en wat meer gevorderden. Binnenkort starten we overigens ook met een presentatietraining gericht op wat meer ervaren sprekers. Het is mijn doel om alle sprekers van Nederland te laten spreken met meer echtheid, emotie en energie zodat elk publiek energie krijgt en de boodschap ter harte neemt. Help mij mee om dat doel te bereiken, schrijf je in voor deze cursus!